Onno Eticaret




5 Kolay Adımda Profesyonel Bir Özgeçmiş Nasıl Oluşturulur?

Profesyonel bir özgeçmişiniz var ve artık bir iş bulmaya hazırsınız. Ancak hayalinizdeki işi bulmadan önce, sektörünüz için harika bir özgeçmişin ne olduğunu bilmek önemlidir. Sonuçta, birinci tekil şahıs ("Ben bir mühendisim") ile üçüncü tekil şahıs ("Yeteneklerim arasında ...") olarak yazılmış özgeçmişler gibi kendinizi kağıt üzerinde sunmanın sayısız farklı yolu vardır. Peki sizinkinin kalabalığın arasından sıyrılmasını nasıl sağlayabilirsiniz? İşte beş kolay adım:

Adınızı ve iletişim bilgilerinizi içeren bir başlık oluşturun.

  • Bölüm: Adınızı ve iletişim bilgilerinizi içeren bir başlık oluşturun.
  • Özgeçmişinizin anlaşılması ve kolay okunmasından emin olun (örneğin, “Profesyonel bir özet eklemek isterim” diye).
  • Adınızdan uzaklaştırma yapmaya çalışacağa benzetilenleri listelerlere dönüştürmenizi sağlayacağa benzetilenlerini ekleyin (örneğin, “Ailesine duyduğumuz para miktarı ve karar vermeye hazır olduğumuz bireysel pazarlamalar içerisinde en etkili temaslar oluyoruz” vs.).
  • İlgili beceriler listesini bulup geçerek aynada bulabileceksiniz; bunlar arasinda etkileyici gelişmeleri paylaşarak sistematik bir şekilde tespit edebilirsiniz (örneksizdir). Bunlar arasinda yalnızca adlar yazmalar yapmaya gidiyor ve bu sayede sorular ya da varsaydaki bilgiler sürekli algatalandirilanmamalar ile kapladirken zaman zaman gerekli olacaktır.

Deneyim ve hedeflerinizin kısa bir özetini hazırlayın.

  • Hedefleriniz nelerdir?
  • Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?
  • Başarılarınız nelerdir?
  • İlgi alanlarınız nelerdir?

İş geçmişinizi en son deneyiminiz ilk sırada olacak şekilde detaylandırın.

  • İş geçmişinizi en son deneyiminiz ilk sırada olacak şekilde detaylandırın.
  • En iyi işlerinizi, yani son işlerinizi dahil edin ve bu konuda girişimi bildirmeye çalışın (bkz: “Bölüm 2: İş Geçmişinizi”).
  • Sonra en ilgili deneyimini ekleyerek bu konuda girişimi bildirmeye çalışın ve dedikodu yapmaya başlayanlar daha gerçekçi olurlar (bkz: “Bölüm 4: Bakatlar”).

İlgili becerileri listeleyin: İlgili becerileri listeleyin.

  • Listeleyin.
  • İşinizle ilgili becerilere odaklanın.
  • Diğer işlere aktarılabilecek becerileri listeleyin.
  • İşverenler tarafından değer verilecek becerileri listeleyin.
  • Kariyer hedeflerinizle ilgili becerilerinizi listeleyin.

Şansınızı artırmak için ek bölümler ekleyin.

  • Çalışma arkadaşlarınıza yardımcı olun.
  • Kendinizi tanıtın ve işe neden başvurduğunuzu açıklayın. (Eğer ilk adres ne kadar sağlamsa, yazmak zor olabilir diye düşünmüydünüz.)
  • Deneyim, beceri ve niteliklerinizle ilgili her türlü bilgiyi ekleyin. (Örgütlerdeki sosyal veya mesleki birlikleri bulmak için bu makaleye yazmana gerek yoktu.) Eğer referanslarla muhteva etmek istediyse hangi alanlara yeterli gönderecekseniz, bursa-bursa akademik bir konsept geliştirmenize yardımcine sununuz!

Çıkar yol: Güçlü bir özgeçmiş oluşturmak sizi potansiyel işverenler için çekici kılacaktır.

Özgeçmiş sizin profesyonel pazarlama aracınızdır. Becerilerinizin, deneyimlerinizin ve başarılarınızın kısa bir özetidir ve bir kişi olarak kim olduğunuzu sergileyebilir ve potansiyel işverenlerin işe aldıkları pozisyon için ne kadar yetenekli olduğunuzu görmelerine yardımcı olabilir. Güçlü bir özgeçmiş oluşturarak, insanların iş hakkında aradıklarında veya e-posta gönderdiklerinde kiminle konuştuklarını hatırlamalarını sağlayacaksınız.

Mümkünse, gerçekten gerekmedikçe bir sayfada çok fazla şey yazmamaya çalışın; bir sayfada çok fazla metin olması yerine (okuyucular için zorlaştırır), daha büyük parçaları daha küçük parçalara ayırın, böylece herkes tek bir yerde sunulan tüm bilgileri sindirmek için daha kolay bir zaman geçirir.

Adım 1: Bir şablon seçin

  • İlk adım, sektörünüze ve iş gereksinimlerinize uygun bir özgeçmiş şablonu seçmektir.
  • Doğru şablonu bulduktan sonra, düzenini buna göre düzenleyerek deneyim seviyenize ve eğitiminize uygun olduğundan emin olun. Kenar boşluklarında veya bir sütunun üstünde yer varsa (örneğin), özgeçmişinizden bazı önemli noktaları bu alanlara eklemeyi düşünün, böylece insanlar sizinkiyle yan yana baktıklarında sayfanın diğer tarafından görülebilirler!

Adım 2: Deneyiminizi listeleyin

Becerilerinizin ve deneyimlerinizin bir listesini oluşturarak işe başlayın. Bu önemli bir adımdır çünkü güçlü yönlerinizin neler olduğunu ve bunların başvurduğunuz işle nasıl ilişkili olduğunu görmenizi sağlar. Bu bilgiyi daha sonraki adımlarda da kullanabilirsiniz, bu yüzden atlamayın!

  • Size doğal gelen tüm beceri ve deneyimleri listeleyin (buna spor yapmak veya gönüllü çalışmak gibi şeyler de dahil olabilir).
  • Bu listedeki her bir öğenin bir şekilde ilgili veya değerli olduğundan emin olun - eğer değilse, bunun yerine bu becerinin neden yararlı / ilgili olduğu hakkında daha fazla ayrıntı eklemeyi düşünün. Örneğin: "Mükemmel organizasyon becerilerim sayesinde zamanımı etkili bir şekilde yönetebildim" veya "Arkadaşlarımı diğer faaliyetler etrafında organize ettim, böylece işlerini yaparken daha fazla eğlenebileceklerdi." gibi daha spesifik bir şey.

Adım 3: Uygun temel becerileri listeleyin

Artık özgeçmişinizi oluşturduğunuza göre, pratik yapmaya başlamanın zamanı geldi. Özgeçmişinizi yazmaya ve düzenlemeye alışmanın en iyi yolu bunu tekrar tekrar yapmaktır.

İlk adım, özgeçmişinizde olmasını istediğiniz becerilerin bir listesini oluşturmaktır:

  • Listeleyin
  • Listelerinizi yaparken, becerilerinizi kendi sıralama şablonunuza göre yazın (Aleriye göre bir bölümü daha)

Adım 4 : Eğitim listesi

Eğitim adımında, eğlenceli ve konforlu bir ortamda öğrencilerin yararlanmasını sağlayabilecek bir eğitim programı bulunuyor. Eğlenceli bir ortamda öğrencinin istediği gibi davranması lazım; ama başta kendisini tanıyanlar olmak üzere, hem çok iyi bir aileye sahip birisinin veya başka bir kişiyi tanımayanlar olmalarını düstur ediyoruz. Bu nedenle size “Ömer Seyfi Tuncer”'da tüm sertifika alanlar hakkında detaylara ulaşabilirsiniz; o zaman bu iki durumdan da memnun kalmaniz içindir!

Adım 5: Sonuçlandırın

Profesyonel bir özgeçmiş oluşturmak için sahip olduğunuz becerilere ve deneyime odaklanmanız gerekir. Ayrıca geçmiş iş deneyimlerinizin istediğiniz işle ilgili olduğundan emin olmanız gerekir.

Pazarlama alanında bir yönetici pozisyonu için başvuruyorsanız, özgeçmişinizin özellikle bu alanla ilgili sorunları nasıl çözebildiğinizi göstermesi önemlidir. Örneğin: "Müşteri ihtiyaçlarını belirleyerek ve araştırmaya dayalı çözümler geliştirerek yeni ürün hattımızın geliştirilmesine yardımcı oldum." Ya da "Müşteri başına ortalama sipariş değerini artırarak satışlarımızı geliştirmeye yardımcı oldum."

Çıkar yol: Kendi benzersiz özelliklerinizi ve niteliklerinizi vurguladığınızdan emin olun.

Bu nedenle, sizi yeterince anlayan ve arkadaşlarla paylaşan kimseler için aynı şeyde bulunmak gerekir. Siz, bir e-posta adresine gönderdiğiniz mesajda “benzedim” diyecekseniz, gerçekten olsaydınız kendisini vermeyecektir ve ona yapabileceğinize dair hiçbir fikri olmadan harekete geçiremezsinizdir! Bu noktadan sonra size iki türlü karşalama yapabilirsiniz: Birincisi bulduğunuz bilginliklerden nefret ediyorsam onlarla tanışmak için teknik becerilerini de ekleyebilirsiniz; ikincisi ise yeni bir şeylerle tanışma amacıyla bunlarla ilgili sorular sorulmasına yeterince başvurmuşsunuzdur...

Conclusion

Profesyonel bir özgeçmiş, iş arayanların becerilerini ve deneyimlerini sergilemek için kullanabilecekleri bir araçtır. Sadece masanızın üzerinde duran bir kağıt parçası değildir; kariyer gelişim stratejinizin ayrılmaz bir parçasıdır.